Tiek perkant internetu, tiek fizinėse parduotuvėse, tam kad įvertinti produkto kokybę, jo sudėtį ir maistinę vertę reikia suprasti maisto produktų etiketes. Žinoma, kiekvieno vartotojo poreikis skirtingas, vieniems svarbu pirkti kuo pigesnius produktus, neanalizuojant produkto sudėties ir maistinės vertės, kitiems vartotojams rūpi jų sveikata, tad jie nori žinoti, iš ko produktai pagaminti arba kokia jų maistinė vertė: kiek juose riebalų, angliavandenių, baltymų, cukrų, druskos.
Kuo skiriasi sudėtis ir maistingumo vertė?
Sudėtis – tai sąrašas medžiagų, kuriame yra nurodoma, kas buvo dedama į produktą jo gamybos metu. Trumpai tariant iš ko buvo pagamintas pats produktas. Medžiagos turi būti nurodomos mažėjančia tvarka, t.y. sudėties pradžioje visada bus nurodyta, kurios medžiagos buvo įdėta daugiausiai, o gale – mažiausiai.
Maistingumo vertė – tai informacija apie produkto energetinę vertę (kcal) ir apie maistines medžiagas (baltymus, angliavandenius, riebalus, skaidulas, druską, vitaminus ir mineralus).
Maistingumo deklaracijoje bus nurodytos visos maistingosios medžiagos, įskaičiuojant ir natūraliai esančias sudedamosiose dalyse (pvz. vaisiuose, kurių sudėtyje natūraliai yra fruktozės ir natrio, arba pieno produktuose, kuriuose yra natūralus cukrus – laktozė). Sudėtyje šios medžiagos gali būti nenurodomos.
Maistinės medžiagos:
Angliavandeniai. Organizmas angliavandenius skaido į gliukozę, kuri yra pagrindinis energijos šaltinis. Produkto maistinės vertės aprašyme, prie angliavandenių, visada rasite atskirai nurodytą cukraus kiekį. Žymima „iš jų cukraus“.
Cukrus, esantis maisto produktuose, skirstomas į dvi grupes – tai natūralus ir pridėtinis. Natūralus cukrus, kaip jau minėjome, yra vaisiuose, pieno produktuose ir kt. Pridėtinis cukrus, tai cukrus, kurio gaminyje natūraliai neturėtų būti, vadinasi produkte yra pridėtinio, dažniausiai rafinuoto cukraus. Rekomenduojama, kad jo būtų ne daugiau nei 5g.
Riebalai. Mūsų organizmui naudingos yra „nesočiosios“ riebalų rūgštys, kurių gausu augaliniuose aliejuose, avokaduose, riešutuose ir kt. Svarbu apriboti „sočiųjų“ riebalų suvartojimą, būtent šių riebalų perteklius yra žalingas mūsų organizmui. Kiekvienoje produkto etiketėje rasite nurodytą bendrą ir „sočiųjų“ riebalų kiekį.
Baltymai. Tai pagrindinė organizmo statybinė medžiaga. Baltymai įeina į jungiamojo audinio, kremzlių, odos, plaukų, kaulų sudėtį. Be to baltymai suteikia sotumo. Dažniausiai šių medžiagų suvartojame nepakankamai. Baltymai ypač svarbūs fiziškai aktyviems žmonėms, besimokantiems ar dirbant intensyvų protinį darbą. Visada skaitydami etiketes atkreipkite dėmesį, kiek produkte yra baltymų, vertingiausias maistas – kuriame būtų bent 6g baltymų.
Skaidulos arba ląsteliena. Labai svarbios virškinimo procesui, aktyvina virškinamojo trakto veiklą, suteikia sotumo, palaiko gliukozės koncentraciją kraujyje, mažina cholesterolio koncentraciją. Kuo didesnis šių medžiagų kiekis produkte, tuo geriau.
Druskos. Taip pat pravartu atkreipti dėmesį ir į druską, kadangi ji slypi tuose produktuose, kur, regis, jos net neturėtų būti. Pavyzdžiui – sausi pusryčiai. 100 g tokių pusryčių yra 2g druskos, o tai sudaro beveik pusę rekomenduojamos paros normos (rekomenduojama paros norma suaugusiam nedaugiau nei 5g pridėtinės druskos).
Apibendrinant, rekomenduojame:
- vengti, arba apriboti produktų, kuriuose didelis kiekis cukraus, vartojimą
- vengti, arba apriboti produktų, kuriuose didelis kiekis druskos, vartojimą
- vengti, arba apriboti produktų, kuriuose daug riebalų, ypatingai “sočiųjų” riebalų, vartojimą
- įtraukti į mitybą daugiau baltymų bei skaidulų turinčius maisto produktus.