Transriebalai ir jų žala organizmui

Kas yra transriebalai?

Transriebalai būna pramoninės ir natūralios kilmės. Natūraliai transriebalų yra gyvūnų (karvių, avių, ožkų) riebaluose – jų mėsoje ir pieno produktuose. Pramoniniai transriebalai gaminami iš augalinių riebalų, hidrininant juos. Šio proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais. Hidrinimas keičia ląstelių struktūrą, todėl transriebalai ilgai negenda, jie lėčiau oksiduojasi. Būtent dėl ​​šių savybių transriebalai sparčiai išpopuliarėjo pramonėje. Produktai, kurių sudėtyje yra transriebalų ilgiau išlieka švieži, geriau toleruoja transportavimą, o jų gamyba žymiai pigesnė.

1960 m., kai transriebalų suvartojimas Amerikoje buvo didžiausias, mirčių nuo širdies ligų skaičius išaugo daugiau nei tris kartus. Po 1968 m., kai buvo įsakyta maisto pramonei sumažinti transriebalų kiekį, šis skaičius smarkiai sumažėjo. PSO skaičiavimais, dėl transriebalų vartojimo visame pasaulyje kasmet miršta apie pusė milijono žmonių!  

Įrodyta, kad transriebalai:

  1. Didina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, todėl neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
  2. Sukelia ir spartina uždegiminius procesus.
  3. Didina susirgimo diabetu riziką.
  4. Neigiamai veikia kepenis.
  5. Didina oksidacinį stresą, tai procesas, kurio metu organizme kaupiasi laisvieji radikalai – dalelės, kurios palaipsniui ardo mūsų ląsteles.

Deja, transriebalų organizmas visiškai nepasisavina, todėl jie ilgą laiką tiesiog cirkuliuoja kraujyje. Be to, nėra produkto, kuris galėtų neutralizuoti transriebalus arba sumažinti jų žalą. Todėl jų turinčių produktų vengimas yra vienintelis būdas išvengti žalos. Norint išvengti transriebalų vartojimo, reikėtų atpažinti juos skaitant maisto produktų sudėtį. Dažniausiai jie vadinami: modifikuotais riebalais, kepimo riebalais, visiškai hidrintais riebalais, hidrolizuotais riebalais, transformuotais ar pusiau hidrintais augaliniais aliejais (tokie dažniausiai būna palmių, rečiau – saulėgrąžų, kukurūzų aliejai bei margarinas). Skaitykite maisto produktų sudėtį ir pasirinkite sveikas alternatyvas.

Grįžti į tinklaraštį
Apie ALLNUTRITION

Sveikos ir skanios alternatyvos

Produktai sveikai mitybai ar dietai. Gaminiai be pridėtinio cukraus, palmių aliejaus, dažiklių ir kitų kenksmingų priedų. Nekaloringi, baltymais praturtinti saldūmynai, užkandžiai bei įvarūs pagardai.

Žiūrėti dabar