Cukrus ir jo žala

PSO (Pasaulio sveikatos organizacija) rekomenduoja suaugusiam žmogui per dieną suvartoti ne daugiau kaip 6 arbatinius šaukštelius cukraus. t.y. 25 gramus. Vidutiniškai Lietuvoje suvartojama net dvigubai daugiau, apie 55 gramus. 
Pridėtinis cukrus yra daugumoje kasdien vartojamų produktų sudėtyje, tokių kaip duona, kečupas ir kiti padažai, marinuoti ir konservuoti gaminiai, vaisvandeniai, sultys, saldus jogurtas, varškės sūreliai, sausi pusryčiai ir kt. Pridėtinis cukrus ne tik gerina maisto skonį, bet ir skatina suvartoti produkto žymiai daugiau, todėl jis taip plačiai naudojamas maisto pramonėje.  

Įdomumo dėlei:

  • Stiklinėje kolos 0,33l yra 9 a. š. cukraus.
  • Stiklinėje sulčių 6 a. š. cukraus.
  • Saldžiame jogurte ar varškėje apie 6 a. š. cukraus.
  • Saujoje kukurūzų dribsnių (apie 100g) – 3 a. š. cukraus.
  • 1 v. š. kečupo – 1 a. š. cukraus.
  • 100g konservuotų daržovių – 1 a. š. cukraus.
  • Varškės sūrelyje 2 – 3 a. š. cukraus.

Cukraus poveikis organizmui:

Suvalgius saldaus, cukraus lygis kraujyje staigiai pakyla, išsiskiria laimės hormonai seratoninas, dopaminas (poveikis smegenims prilyginamas narkotikams). Taip pat pajaučiamas trumpas jėgų antplūdis.
Staigus cukraus šuolis kraujyje sukelia “cukraus pagirias”. Suvartojus didelį kiekį cukraus, kepenys valo organizmą nuo toksinų, kurie iš organizmo šalinami kartu su skysčiais, mikroelementais, antioksidantais ir vitaminais. Atsiranda bendras vangumas, troškulys, galvos skausmas. Šis procesas prilyginamas alkoholio sukeltoms pagirioms.

Įrodyta, kad cukrus:

  • Pažeidžia galvos smegenis, slopina mąstymą. Jis kaltinamas dėl Alzheimerio ir kitų degeneracinių smegenų ligų.
  • Skatina uždegiminius procesus, silpnina imunitetą.
  • Sukelia odos bėrimus, aknę.
  • Naikina kolageną ir elastiną – skaidulas, kurios palaiko mūsų odą stangrią ir elastingą. Todėl oda greičiau sensta.
  • Skatina vėžinių ląstelių dauginimąsi.
  • Išplauna kalcį iš organizmo, todėl didina tikimybę susirgti osteoporoze.
  • Stipriai „rūgština“ organizmą, todėl provokuoja grybelines infekcijas.
  • Sukelia širdies ir kraujagyslių ligas.
  • Sukelia dantų ėduonį.
  • Skatina viršsvorio atsiradimą. Pasak specialistų, mūsų organizmas nepajėgia skaidyti didelių kiekių cukraus, todėl dalis nepanaudotos energijos virsta riebalais ir kaupiasi probleminėse vietose.
  • Sukelia nuotaikų kaitą ir apatiją. Nuolatinis, cukraus iššaukto, laimės hormonų išsiskyrimas "priveda" organizmą iki to, kad jis pats nustoja juos gaminti.

Atsisakyti cukraus nėra lengva, pagal naujausius tyrimus, cukrus yra prilyginamas narkotikams, jo priklausomybės sunkiau atsikratyti negu kokaino. Tai yra moksliniais tyrimais įrodytas faktas. Bet vertėtų žinoti, kad atsisakius, arba bent jau sumažinus pridėtinio cukraus suvartojimą Jūs:

  • Rečiau sirgsite virusinėmis ir lėtinėmis ligomis
  • Atsikratysite kelių nereikalingų kilogramų
  • Pagerės dantų, plaukų ir odos būklė
  • Pagerės smegenų veikla ir atmintis
  • Pagerės virškinimas
  • Pagerės nuotaika, bendra savijauta. Jausites žvalesni ir kupini energijos.
Grįžti į tinklaraštį
Apie ALLNUTRITION

Sveikos ir skanios alternatyvos

Produktai sveikai mitybai ar dietai. Gaminiai be pridėtinio cukraus, palmių aliejaus, dažiklių ir kitų kenksmingų priedų. Nekaloringi, baltymais praturtinti saldūmynai, užkandžiai bei įvarūs pagardai.

Žiūrėti dabar